کما یا آنغوزه

معرفی گیاه آنغوزه:

کما یا آنغوزه (Ferulaassafeotida) گیاهی است از تیره چتریان وهم خانواده جعفری از دیگر اعضای  این خانواده می توان به گلپر و باریجه اشاره کرد. مرحله رشد گیاه بسته به دمای هوا از اوایل اسفند شروع و تا اواسط فروردین ادامه دارد سپس دوره خواب بوته‌های نابالغ آغاز و تا بهار سال بعد به‌طول خواهد انجامید. بعد از 4 تا6 سال رشد بدون تولید بذر  در سال آخر حیات گیاه رشد زایشی گیاه آغاز مشود که با ظهور اندام باردهی همراه است که به آن قرنه میگویند .  زادآوری این گیاه فقط از طریق بذر صورت می‌گیرد. این گیاه کوهستانی در اراضی بایر و ماسه‌ای خشک و آهکی مناطق گرم با میانگین بارندگی 150 ـ 90 میلی‌متر در سال رویش دارد. شیب بیشتر مناطق آنغوزه خیز 30 الی 60 درصدی می‌باشد.  از کما به شکل خام یا پخته شده برای مصارف خوراکی استفاده می شود که طبیعت بسیار گرم دارد. اما شکل دیگر استفاده خوراکی استفاده از  قرنه یا گل کما است که نسبت به کما کمیاب تر است . از قرنه نیز به شکل خام یا پخته استفاده خوراکی می شود همچنین ترشی قرنه نیز طرفداران خود را دارد.

از ریشه این گیاه یا قسمت پایین ساقه و یقه گیاه با تیغ زدن در اواخر بهار شیره خاصی در طول تابستان خارج می‌شود که در مجاورت هوا به تدریج سفت می‌شود که تحت نام آنغوزه مورد استفاده قرار می‌گیرد. طعم آنغوزه گس و گزنده و در بعضی از گونه‌ها تلخ و بویی خاص و خیلی تند دارد که به‌دلیل ترکیبات شیمیایی آنغوزه می‌باشد. آنغوزه به اشکال مختلف به‌صورت شیر آنغوزه، توده‌ای،  به بازار تجارت عرضه می‌شود که مرغوب‌ترین شکل آن شیر آنغوزه  است.متاسفانه برداشت آنغوزه به روش برش عرضی باعث مرگ گیاه شده و همین  موضوع باعث کاهش شدید بوته های کما شده و خشکسالی های اخیر نیز این امر را تشدید نموده است. 

موارد استفاده : آنغوزه برداشت شده بیشتر به کشور هند صادر میشود و در آنجا به مصرف داروسازی میرسد و با چند برابر قیمت به کشور عزیز مان بر می گردد. 

کما- قرنه

 

کما

/ 2 نظر / 251 بازدید
مهدیه

عالی بود فقط کاش باعکس قسمت خوراکیش رو نشون میدادید

حسن رمضانی

سلام من دنباله یک خریدار خوبه شیره ی انغوزه میگردم اگه سراغ دارید آدرس بدهید